Föräldramöte – vi fortsätter sätta rekord

Lång dags färd mot natt. Jag har landat hemma i soffan efter läsårets första föräldramöte. Jag ligger här i soffan och reflekterar, rekapitulerar ansiktsuttryck och möten som präglat tre kvällstimmar. Vi började med Skolråd, sedan gemensamt föräldramöte i matsalen följt av klassföräldramöten. 18-21, det finns en logik i allt vansinne tänker jag och inser att det var enda möjligheten att ha en marathonkväll för att knyta ihop säcken med det förflutna och samtidigt ta ut riktningen ihop, med vad som ska vara skol- respektive föräldrastyrt i framtiden.

<a href="https://

IMG_4114-1.JPGFör exakt sju månader sedan höll jag mitt första föräldramöte i vår skola. Jag hade då varit tf rektor i sex veckor, det var då jag hade det tunga uppdraget att berätta att vi var en skola där mobbing och dåligt uppfyllda kunskapskrav var ett faktum. För nära tre månader sedan kallade jag till ett föräldramöte för att delge dels vad skolinspektionen kommit fram till vid första besöket, dels berätta att jag blivit erbjuden och accepterat att fortsätta som skolans ordinarie rektor. Tiden mellan då och nu har för oss som arbetar kvar i skolan gått rasande fort, vi har haft fokus på organisationsförändring, Lgr11 och likabehandlingsplan. Föräldrarnas tre månader sedan beskedet om inspektionens åtgärdskrav har också fungerat som reaktionstid. Det märktes ikväll att de hunnit tänka igenom det krävda åtgärdspaketet, vad det innebär för barnen, vad det innebär för familjer vars äldre barn gått här och som vi alla är medvetna om kanske inte fått med sig baskunskaperna till högstadiet.

Trots detta visar föräldrar stor tillit och vilja till att vara med och bygga upp en fungerande skola. De vill göra vad de kan och många sa ikväll ”säg till vad ni behöver, vad ni vill att vi ska göra”. Det är stort.
Att föräldrar som uttrycker besvikelse över det som varit är beredda att lägga historia bakom sig och starta om från nu. Med vår skola. De vill göra skolan till samhällets nav.

Flera och fler föräldrar har under den här perioden börjat samverka kring skolans betydelse för den lilla ortens överlevnad. Föräldrar till barn som kränkt/blivit kränkta har börjat reda i barnens konflikter. Föräldrar som vill vara med och samverka i olika skolsammanhang har tydligt gett sig till känna för att bistå skolan i nystarten.
Vi fortsätter att sätta rekord. Nu i samarbete kring skolans överlevnad på ett djupare plan.

Det märktes på skolrådet att innebörden av granskningen verkligen sjunkit in och att flera känt sig svikna, besvikna och några uppger att de upplever sig lurade. Flera föräldrar efterfrågar löften om att skolan direkt slår larm när vi anar kränkningar, att elever sackar efter i ämnen eller om de misslyckas i sina sociala samspel med kamrater. Jag tycker det är sunda önskningar utifrån historia.

Vi tar ansvar för det som varit, fastnar inte i det utan lär av det och blickar framåt. Fokus ligger på trygghet och studiero i skolans alla verksamheter, utomhus och inomhus.

Kvällens föräldramöte var så välbesökt att stolarna i matsalen inte räckte till åt både föräldrar och personal. Det kommer allt fler föräldrar för varje möte vilket är fantastiskt med tanke på att elevunderlaget ständigt minskat. Det slår mig att vi sätter nya rekord i antal uppslutande men även rekord i att visa vilja till samverkan.

Glädjande att resultatet av Skolinspektionens återkontroll förra veckan gav ett positivt besked att vidarefordra till angelägna föräldrar. En myndighetshälsning om att vi vänt skutan, skönt.
IMG_4162.JPG

2 thoughts on “Föräldramöte – vi fortsätter sätta rekord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s