Så här kan en, av Fina Tidningen efterfrågad, men sedan refuserad artikel se ut. – Om den blev lite lam, typ…

Jag fick ett mail frånFina Tidningen om jag kunde tänka mig att skriva något om ”När gränsen är nådd – vad händer den skolledare som tar strid för sitt uppdrag? Tänker att det vore spännande med en rektorsröst som tar upp den tråden. Här har du ju erfarenheter att dela.”

Eftersom jag är lite allergisk mot martyrstuket valde jag att problematisera det som en lösning, vad som varit min fördel när gränsen var nådd och vad som enligt mig är nyckeln snarare än striden till framgång i mitt uppdrag. Ja, så olika man tänker! Jag fick iallafall chansen att reflektera och det är jag glad för, men jag är lite ledsen att fina tidningen inte såg det, samtidigt som jag ser och förstår att jag var fel person för deras fokus. Jag är inte utlämnad, jag tar strid för mitt uppdrag – och jag har fullt gehör från mina chefer. Jag är ointressant, det finns för få igenkänningsfaktorer bland läsarna. Tack Chefen, vi är ett bra team i uppförsbacken där jag är motorn och du är medvinden!

IMG_0276.JPG
Jag har huvudmannens förtroende, och det är ett starkt förtroende, därtill har huvudmannen mitt förtroende. Det är enda möjliga vägen till framgång för en skola, som jag ser det. Allt annat är bara tidsspill, särskilt för eleverna.

I januari tillträdde jag som rektor i en landsortsskola, en skola i stora men relativt tysta svårigheter. Elever mobbade och misshandlade, personalen samverkade sällan kring läroplanen, det exekutiva ledarskapet för hur skoldagarna skulle bli låg hos skolans äldre elever, och i de sociala medierna snurrade förtal från enstaka men röststarka föräldrar om skolan, andras ungar och om lärarna.

Det tog mig tre veckor att få ett samlat grepp om läget vilket jag delgav huvudmannen som stod frågande till informationen. Detta hade inte nått fram tidigare. Varför kan man endast spekulera i men Skolinspektionen konstaterade vid sitt besök under våren det jag fört fram till skolcheferna.
Jag kan lugnt säga att Skolinspektionens samlade åtgärdslista på 16 huvudpunkter, totalt 31 åtgärdskrav, gav mig mandat från mina chefer, i skolförvaltning och utbildningsnämnd, att verkligen ta ut en kurs för skolan som jag själv anser är riktigt och som jag tror på i förhållande till författningens krav. Det tillskriver jag helt vår förmåga att kommunicera, förstå och lita på varandra.

Jag har fått, och tagit, chansen att bygga en ny skola i vårt befintliga skolhus. Den största tillgången i detta förändringsarbete är att ta hjälp av de goda krafterna i föräldraleden. Skolans förmåga att göra föräldrar delaktiga och medvetna om läget och om planerna för framtiden måste vara på topp. Utan föräldrasamarbete ingen fungerande daglig verksamhet. Jag utgår, bildligt talat, från att rektorn är mellanchefen mellan huvudmannen och uppdragsgivarna via röstsedlar. Författningens krav är vår manual och sen handlar allt om hur vi förvaltar och driver våra relationer i förhållande till målbilden. Man kan kalla det entreprenöriellt förhållningssätt, om man vill.

Vi har nu organiserat och implementerat ett solitt tänkande kring hur vår skola ska bli en fungerande skola. Vi har bara börjat och det kommer att ta långt tid. Personal har slutat, personal har bytts ut och vi har nyrekryterat. Det har varit och är ett hårt arbete som kostar oerhörda mängder pengar, pengar som jag ser det, har sparats under åren när skolan var i tyst fritt fall, med rektorer som inte nådde fram till sin huvudman.

Jag har fått några år på mig att göra detta och vi kommer att klara det. Allt handlar om ömsesidigt förtroende, vilja till samverkan och respekt för varandras kompetenser i relationen huvudman-rektor. När man lägger till faktorn föräldrasamverkan finns alla chanser att bli en topp-tio-skola i kommunen.
Ömsesidigt förtroende i alla led.
Det är absolut enda vägen.

Bio:
Susanne Granat Ahlstrand arbetar som rektor i Nyköpings kommun och är en av fem i backoffice för #skolvåren. Du kan följa utvecklingen på bloggen https://rektorndotcom.wordpress.com/

Obs! Jag säger Fina Tidningen för att jag tycker i sanning att den är det. Jag avser inte att ironisera. Det ÄR en fin tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s