Varför ska vi inte göra det annorlunda när det så tydligt märks att det här inte längre funkar?

För ett halvår sedan skrev jag en text om ett tvåårigt projekt att få en finnjolle sjöduglig och jag drog paralleller till det skolutvecklingsarbete jag befann mig i tillsammans med mina pedagoger. Det är en avstampstext jag ofta återkommer till, där hämtar jag tilltro till vårt arbete både före och efter. Har det som referenspunkt när vi stämmer av drömmar och mål.

Vi har haft en period av framgång och fart framåt, vi har till och med kunnat unna oss att vila lite för att hämta andan till nästan ansträngning, till nästa avsats i trappan upp till måluppfyllelse enligt skollag, centrala och lokala mål för läsåret. Det går bra. Vår del går bra. Lokalt.

Jag tycker det går sämre centralt beroende på organisation och framtidsutsikter för skolan, direktiv och osäkerhet i skolfrågor som kommer från politiskt håll på nationell nivå bidrar mest med frågor och frustration. För varje vecka som går blir det alltmer tydligt att kraven på en utbildning enligt författningskrav är av utopiskt karaktär. För mig är det så. Som att ha en inte fullt färdigritad karta med fallgropar. Jag tycker det är motigt nu.
Det tar energi.

När man arbetar med sig själv som verktyget rektor, som ett av flera redskap i en verksamhet finns all anledning att rannsaka sig. Ständigt stanna upp och fråga sig varför, till vilken nytta och vad är det bra för. Mål, metod resultat. Slipa sina skills liksom.
I rannsakan ingår att belysa så väl formtoppar som formsvackor. Formtoppar är ju avgjort roligast. Just nu i en formsvacka är det inte helt lika kul, men alldeles sannolikt där jag utvecklas mig mest i jobbet och i mitt ledarskap.

Så vilket är mitt problem just nu, varför upplever jag att det är så knöligt just nu?

För det första så har jag ju bara hunnit ett år i mitt rektorshjul på denna skola. Det bidrar såklart. Jag börjar få referenser som sär underbyggda på egna erfarenheter och som håller att fatta beslut på i just den här verksamheten. För det andras så finns det äntligen en verksamhet som har spår av mitt ledarskap, det jag initierat i verksamheten har blivit något synbart att förädla eller förkasta. Och det är inte jag som avgör, det är verksamhetens hjärta. Pedagogerna och eleverna och elevernas föräldrar.

Man kan säga att mitt för det första ger mitt för det andra. Jag är trygg med det. Men det är här kruxet med kartan kommer in. Det finns inga pengar i världen som kan bygga bort fallgroparna. En god undervisningsplats drivs av kunnighet, engagemang och med en pejl på framtiden och om framtiden ska tryggas behöver kartan vara välrekad.

Kanske har jag bara växtvärk?
Kanske handlar det om något helt annat än praktisk verksamhet, sannolikt handlar det om saknad av att utbyta tankar i ett större sammanhang med rektorskolleger. Nog för att vi ses och det är bra och ger massor, men vi pratar mest företagsekonomi. Jag önskar vi fick mer tid till forskning, pedagogiska utvecklingsområden och större påverkansmöjlighet att verkligen göra skillnad som rektor i skolhusen. Jag vet, det är likadant överallt. Men det gör mig inte gladare.

Jag har turen att ha en fantastisk mentor som kan möta upp i de här utvecklingstankarna, som också har känsla för när det är läge att göra en insats eller markera vad jag behöver släppa fokus på. Jag är helt säker på att det inte fungerat utan det tankespjärn som jag får där.

Kanske har jag inte växtvärk?
Jag tror att oavsett mentor eller inte, oavsett god huvudman och sakliga intentioner från politiskt håll så måste skolans roll stärkas men även i vissa avseenden brytas upp och starta en otraditionell bildningsväg. Kanske är det ett tomrum just mu mellan den dåliga kartan över gammal skola och den nya som ingen ännu törs ta befälet över? Hur var det han sa nu, Fridolin i SvD förra veckan Hösten är över för skolan vilket jag verkligen hoppas.
Jag behöver verkligen inte mer höst och administration. Jag behöver innovation och startskott för mer utveckling mer skolglädje både hos medarbetare och mindre förvirring om vad vi ska med skolan till och på vilket sätt den är meningsfull hos elever och föräldrar.

Jag väljer nu mitt i skrivandet att omfokusera.
Min hjärna börjar plötslig skicka in signaler om att vara problemorienterad men lösningsfokuserad. Inte tvärt om. Bort med tyngden av upplevelsen att vara fast i ett moment som suger energi.
Vad vill jag ha, vad saknar jag och varför är det så tydligt just nu?

Jag vill att rektor ska få vara skolutvecklare, inte administratör, fastighetsförvaltare, ekonom eller personalman. Jag vill ha ett paradigmskifte och ämnesinnehållsinnovation, jag saknar forskningsråd för lärande och för lärare, och för mig blir det så tydligt just nu eftersom jag har nått en slags inre kompassgräns för vad som är möjligt att göra men även för vad som är rimligt att begära av elever, pedagoger och skolledare för att möta författningens krav på god utbildning och undervisning men såklart även för att möta samhällets krav på kompetens om säg 19-20 år.

Frågan som återstår är:
Varför ska vi inte göra det annorlunda när det så tydligt märks att det här inte längre funkar?

IMG_0391

One thought on “Varför ska vi inte göra det annorlunda när det så tydligt märks att det här inte längre funkar?

  1. Rektorn september 24, 2016 / 08:04

    Reblogga detta på Styrbords tankar och kommenterade:

    Det är något år sedna jag skrev detta men i Lärarlönelyftets efterdyningar blir det åter aktuellt i mina tankar, det där om behovet av långsiktiga och kommunicerade strukturer.

    Återbruk av bloggtext, rätt okej – för det mesta har väl egentligen redan sagts. Jag tänker att det är märkligt att så lite utveckling sker med anledning av att så mycket görs. Eller?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s