Vi har inget elevråd längre, vi har LEDNINGSRÅD istället.

Vi har gått in i en ny fas i skolans inre organisation. Vi har i samråd med elevrådet skrotat elevrådet och inrättat ett Ledningsråd. 

Under de år som jag varit i skolans värld har jag aldrig sett ett fungerande elevråd. Eller jo såklart men de har sällan fått eller orkat dra ett projekt med reellt elevinflytande utöver inköpslistor på rastprylar, disco eller skolresor. I några skolor har elevrådet inte visats större intresse än så av skolledning medan de i andra skolor har fått mer av typen logistikuppgifter. Andra  elevråd har jag genom åren sett fungera som en förlängd arm till kamratstödjare eller rastvakter (rastvärdar, pauspedagoger). Jag har arbetat i 7 olika skolor, inte i någon har elevrådets funktion visat sig vara förknippat med reellt elevinflytande över vare sig innehåll i skolarbete eller arbetsmiljö. Jag har varit så trött på den här typen av skeninflytande i så många år. Så jag tog helt enkelt och problematiserade hela elevrådsgrejen med årets elevråd. Såhär långt har vi kommit:

Första elevrådet nu i år ägnades åt inval av nya representater på lediga poster. Det andra elevrådet ägnades åt organisatorisk struktur av gruppen och jag berättade om hur skolans ledningsgrupp såg ut och vad de gör. Någon i elevrådet sa det är väl så vi borde jobba? Där och då föddes Ledningsrådet.

Skolans ledningsgrupp sammanträder varje vecka, varannan till var tredje vecka sammanträder ledningsgruppen tillsammans med tidigare elevrådet under namnet Ledningsrådet. Idag, fjärde mötet sedan skolstart, arbetade vi med att sätta ord på ett av vår skolas värdeord (som vi valt utifrån förra läsårets kvalitetsredovisning för fritidshemmet och skolans växande verksamhetsplan för året). Ordet för dagen var  samarbete. Vi är 11 personer i Ledningrådet, sex elever och fem vuxna. Idag arbetade vi i fem grupper med att i handling tydliggöra samarbet i korta meningar på post-it-lappar som vi sedan helt kort grupp för grupp gick upp och redovisade inför gruppen. 

 
Efter redovisat grupparbete gick vi laget runt och frågade hur kändes det här? både elever och vuxna sammanfattade med ord som spännande, på riktigt, roligt, vill göra mer, jättekul, man lär sig om varandra. Nästa gång vi träffas ska vi göra samma sak med Rak och öppen kommunikation vilket vi endast puffade för idag så att allas tankar kommer igång.

Senare idag träffades lärarlaget och de fick samma uppgift. De arbetade i par eller triader med ordet samarbete utan att ha sett Ledningsrådets lappar. Utifrån vad Lednigsrådet och lärarlaget har för gemensamma ord och olika ord fortsätter arbetet att klä ord i aktiv handling för att vår skola ska möjliggöra att dels leva sin värdegrund och dels kunna skriva en gemensam likabehandlingsplan som både elever, pedagoger och Skolinspektionen kan  godkänna utan att den behöver finnas i en barn- respektive vuxenutgåva.

Det här är ett steg för vår skola att på riktigt lyfta elevinflytande förbi inköpslistor och in i den inre organisationen, exakt där det hör hemma. Det är ju trots allt 2015 och det är dags att rita om kartan.

3 thoughts on “Vi har inget elevråd längre, vi har LEDNINGSRÅD istället.

 1. Sveriges Elevråd oktober 15, 2015 / 15:06

  Hej!
  Det är intressant det du skriver. Vi på Sveriges Elevråd är också trötta på verkningslösa elevråd där frågorna fastnar på vägen. Vi skulle jättegärna vilja prata mer med dig angående detta!

  Vänliga hälsningar,
  Marcus Nilsson
  Verksamhetsutvecklare Sveriges Elevråd
  marcus.nilsson@sverigeselevrad.se
  0709-117841

  Liked by 1 person

  • Rektorn oktober 15, 2015 / 15:48

   Hej, vad intressant!
   Jag vill jättegärna prata med er, sitter lite tajt till just nu men provar under fredagförmiddag.
   Ha det gott, Susanne

   Gilla

 2. jonastheteacher februari 15, 2016 / 19:53

  Grymt intressant! Utmanande! Det här vill jag se mer av i skolan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s