Twitter, tonen och året som går ur tiden

Man kan tycka att det är naivt att inte förrän vid 50 års ålder på riktigt inse att sociala medier är lite av minerad mark för den som är för duktig, för dålig, för politiskt korrekt/politiskt inkorrekt eller tillhör fel landsände, fel yrkesgrupp, fel kön, fel partitillhörighet och i kombination med något av ovanstående vid fel tidpunkt befinna sig i närheten av fel flöden. Det kan vara förrädiskt och förödande för individen. Det är på riktigt förödande för de öppna samtalen med olika tänkande. De olika tänkande som för utveckling framåt. Likasinnade kommer inte så långt.
Så hände det något. Något startade samtalet om tonen på Twitter. Det var befriande på riktigt. Såklart varierar tonen, både den uppfattade och den reella, det är oundvikligt där tusentals människor tjattrar och där vi vill framstå som smarta, vitsiga och med glimten i ögat och samtidigt väcka gehör för alltemellanåt viktiga och stora samhällsfrågor. Jag säger inte att det är enkelt. Och jag märker en förändring. Både till det bättre men såklart även till det subtila sämre, det där med att inte skriva i klartext vem eller vad enstaka självutnämnda (se nu gjorde jag det själv)  härskare på Twitter egentligen avser, utan en ska förstå det och en ska passa sig för att twittra emot. För då går drevet åt ens eget håll. Det är lite som att alla är ute på rast men lärarna sitter inne och fikar medan mobbingen pågår inför öppen ridå. Den kloke går runt och tittar inte, den mindre modige hänger i utkanten och väljer inte synligt sida, den modige säger ifrån och drabbas själv.

På Twitter bland flera medier hörs ibland att vi inte ska omge oss med likasinnade då dynamik och utvecklande diskussioner uteblir, men på Twitter bland andra medier blir det ett jäkla hallå om någon problematiserar ett påstående och genast vill de med olika-tänkande-önskemål för andra trycka in den oliktänkande i sin egen rätt tänkande fålla. Det är jätteintressant. Som fenomen betraktat.

De senaste dagarna har 10 myter om skolan av Jessica Schedvin fått löpa gatlopp i medierna. Det är  intressant tycker jag, att så många har ett så stort behov av att liksom trycka till henne, plats i korgen typ. En punktad lista som jag själv inte till fullo har erfarenhet av men som jag tänker är en bra utgångspunkt för väldigt många viktiga samtal som bör föras om lärares vardagar till exempel. Det jag gillar med Jessicas bloggtext är att hon har förmågan att problematisera utifrån ett lösningsfokuserat perspektiv.och det är det jag saknat i stora stycken på tex Twitter i år.

Flera av dem som hängav sig åt att såga Schedvins lista, dessa kloka skolmänniskor som säger sig vilja utveckla och förädla skolan i Sverige men väljer problemfokuserad lösningsorientering istället för lösningsfokuserad problemorientering. De där som säger sig företräda den rätta idén, de som efterfrågar samsyn och samverkan men som hackar på dem  som startar i lösningsfokuseringen med problematiken som bas, för att de liksom inte förstår att grunda sitt tänkande i ett egenformulerat svar eller mening med sin problemfokusering. Jag fattar inte snävheten och undrar om de saknar eftertanke och nyfikenhet inför annat än sin egen förträfflighet. Det måste bli ensamt med åren att vara den enda sanna liksom.

De som jag särskilt fastnat för under året som gått i skolditvecklingssammanhang på Twitter är personerna här nedanför. De har en ton i sina resonemang och funderingar som tar avstamp i att vara lösningsfokuserad men väl problemorienterad. De har tänkt, det märks, och de har läst in sig, de är säkra på att sitt sätt att tänka och visar ett öppet förhållningssätt där vi andra har en stående inbjudan till att delta med tankespjärn och diskussion. Det är så mycket värt att förvalta och värna om. Klicka dig vidare till respektive persons blogg och njut av framtidstro baserad på väl undersökt problem, väl underbyggda resonemang.

Emma Dawson,Ola Berg , Peyman Vahedi , Jan Bidner och Mats Björk , Anna Kaya , Therese Linnér , Ingela Netz , Jonas Johnsson , Gunilla Ordell , Maria Sandqvist

För egen del vill jag tacka er alla för ett tankestimulerande år, jag ser mycket fram emot ett till. Fortsätt att skriva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s