Kramfors tur och retur 

Sitter på tåget hem från Kramfors efter att ha varit på kollegebesök på Ådalsskolan i Kramfors i två dagar. Försöker summera vad jag sett, hört och känt de här fullspäckade dagarna. Att kliva in i en skola med framtidstro och huvudmannaförtroende för ett reellt driv är för en utomstående en svärm av innovativa resonemang som möter en direkt i dörren. Till synes resonemang jag inte till en början förstår för det är i ett så pass annorlunda sammanhang och tappning mot vad jag är van vid. På två dagar har jag vant mig.

Man kan kalla ledningen i Kramfors gymnasieskola för många saker, superlativerna är många och viljan att bli belyst i skenet av andras frågeformuleringar för att liksom testa resonemangen kring lärlingsplatser, samverkan med lokala industrin och inrättande av makerspace är stor. Ord som vision och lokala arbetsplaner undviks, hellre använda ord som praktiska steg och riktning som ju säger så mycket mer och blir tydliga. Sanning eller lek med ord, jag behöver vända det några fler varv. Men helt klart är att ordens betydelse är viktiga, värdeladdade i sin kultur och i sin kontext.

Besöket manövrerades av flera värdar, skolans rektorer Peyman Vahedi och Mikael Wiklund, Barn- och ungdomsnämndens ordförande och vice ordförande och ett femtontal lärare/pedagoger/elevhälsopersonal. Alla oerhört engagerade och bekväma med att berätta om de konceptuella små justeringar som det inneburit att gå in i en organisationsförändring under Peyman. Skolan har tidigare levererat goda resultat och klarat sig hyfsat på skolmarkanden i jämförelse. Skillnaden skulle kunna härledas till det ökade användandet av den digitala tekniken på ett genomgripande personligt plan för eleverna. Genom ITfiering 1-1 med reellt elevaktivt program ökar träffsäkerheten på måluppfyllelse och dokumentation som synliggörs i alla nödvändiga led. Inte fullt utbyggt men helt klart långt framskridet.

Det behövs flera timmar än en tågresa att reflektera över på vilket sätt en modig ledare kan ta sin skolverksamhet genom ett paradigmskifte med politikens stöd, mandatet från ortens lokala näringsliv med bibehållen drivkraft där elevens framtid är i fokus. Ett elevfokus som genuint visar att Vissa behöver mer för att få lika mycket och för att det ska kunna ske i en större kommun krävs en ledare som kan avstå lusten att suboptimera för lokal enhets vinning. Jag tror Ådalsskolan i Kramfors skulle kunna vara en av flera vägvisare på det temat för andra skolor i Sverige.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s