Långvarig majoritet borgar för social innovation?

Idag har jag fångats av frågan om ett stabilt politiskt styre, långvarig majoritet, i en kommun är en framgångsfaktor gällande innovativa satsningar inom den kommunala ansvarssektorn, till exempel skola.

Kan det vara så att när politikern kan ägna sig åt sakfrågor istället för att jaga politiska poäng av koalitionen blir det vila i arbetet så till vida att den politiska självsäkerheten gagnar långsiktigt samhällsansvarstagande. Lång mening, krånglig text och innebörd, jag vet. Men tänk ett varv. Jag vill prova en tankebild:

I en politiskt stabil kommun (samma styre i fem-tio mandatperioder) är det enklare att ge medborgarna en samhällsservice mer i linje med den tid som råder än den tid man önskar. Alltså att tryggheten i att veta var man har varandra gynnar innovation i alla dess former och i alla enheter. I kommunen, hos företagen och i deras samverkan.

I en politiskt instabil kommun (byte av styre varje – varannan mandatperiod) går det för mycket energi till att bevaka varandras utspel politiskt än att driva samhällsservice som gagnar utanför de politiska poängen.

Jag vet att det är förenklat, men utgå från att det är en starttanke. Det skaver lite. Känner ni det?

  

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s