Det blir som du tänkt dig, så tänk egna tankar.

Att arbeta i en verksamhet som är under ständig utveckling på grund av att sammanhangen den är satt att tjäna ständigt förändras – det kräver sin kvinna, eller för all del sin man. Ja, det blir skolan igen.

Dagen i en bild och en tanke 43/100

Skola kan vara alldeles fantastiskt med i sin samtid. Den kan också styras av en annan tid. En som flytt. Jag lever lite i en limboskola, lite nytt och lite gammalt och väldigt många reglerande faktoider eller kanske rättare sagt demagogiska ideal som är lite mossiga.  Skola genrerellt (ja jag har jobbat i ett antal och jag läser om andra skolor i olika delar av riket och världen) kan vara så oändligt mycket vassare om fler av oss som arbetar där tänkte och agerade utan att vara känslogrundade i våra uppfattningar och tankar om vår egen och vår skolas utveckling. 

Det är inte farligt att ta beslut kring sin praktik som utmanar och kittlar dagens elever. Att arbeta med tex. ett aktivt elevinflytande betyder inte att barn får bestämma allt och att alla dagar är glass och ballonger. Det innebär pedagogiskt sett att demokrati utövas om viktiga saker. Barn och ungdomar idag är mycket medvetna om vad som krävs av dem utbildningsmässigt fram till runt 10årsåldern, sedan bedövas de i vårt skolsystem (Ja jag generaliserar lite). Vi kan ändra på det tänker jag. Genom hur vi angriper vårt tankesätt. På vilket sätt vi väljer att vara problemorienterade och lösningsfokuserade, istället för problemfokuserade och lösningsorienterade. Det är skillnad. Och vi är var och en som arbetar i skola ansvariga för att bidra till det bättre läget för våra elever.  Då får vi ta och släppa sargen av känslobaserade beslut och bita tag i fakta som leder mot framtidens behov av utbildning och skolsystem. Varje rektor väljer hur sin skola ska formas inom ramen för skollagen. Det är ett fantastiskt friutrymme! Det kräver mod, mod och mod. Rektorer kan var de som faktiskt sätter agendan för den nya skolan.

Det är valbart att vara en död sill i strömmen eller en glad lax i styrkedjan. Det börjar med att man tänker själv. Och står för det.

#blogg100 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s