Gästbloggande 9c Hofgårdsskolans klasskamp

Klasskampen mellan årets avslutande 9or fortsätter. Här är det 9c som inkasserar poäng till sin klass genom att skriva om en dag på Hofgårdsskolan.

 

img_3910-1

En dag som elev på Hofgårdsskolan

Denna måndagen var inte som en vanlig måndag. Det brukar i vanliga fall vara en seg och ganska tråkig dag, då man tillskillnad från helgen måste gå upp tidigt till exempel. Den här måndagen var HELT annorlunda.

Vi började skoldagen med att inleda vår kulturvecka med ett föredrag av Tommy Josefsson som handlade om främlingsrädsla. Han berättade bland annat om varför man beter sig som man gör när man träffar nya kulturer/människor. Tommy hade en härlig energi och man blev verkligen motiverad av föredraget. Denna veckan kommer fortsätta med att vi ska få lära oss arabiska och persiska, även att få testa på lite olika aktiviteter från dessa kulturer.

Detta tycker vi är superbra då det lätt uppstår en ”vi och dem” situation för att man inte riktigt känner till varandra och kanske till och med tycker att det är lite läskigt när det kommer något nytt in i sin säkerhetsbubbla. Speciellt nu när det de senaste åren har tillkommit en del flyktingar som vill bli en del av vår skola och samhälle. Det här kommer att hjälpa många och vi uppskattar verkligen att skolan arrangerar veckor som dessa.

Något annat som gjorde denna måndagen mycket speciell var att alla (mer eller mindre) hade i veckor, dagar och timmar planerat, fixat kostymer och sminkat sig inför den traditionella spexdagen som alla 9or sett fram emot sedan man börjat högstadiet. En väldigt stor del av alla 9or hade klätt ut sig. Folk var utklädda till allt från mjölkpaket till Pippi Långstrump och zombie cheerleaders.

Alla hade varit kreativa och hittat på dräkter som var både fina och lite roliga, man blir helt enkelt glad av att se så många kunna uttrycka sin påhittiga sida. Dagar som dessa gör att man kan lämna sina vanliga rutiner för en dag och släppa loss för att bara ha roligt. Man märker även att de lägre klasserna tycker att det är roligt att titta på hur vi 9or ser ut vilket även gör att de känner sig mer välkomna och känner att vi 9or inte är så stora trots allt. Det gör ofta även att de motiveras att klä ut sig och bjuda på sig själva vilket både stärker självförtroendet och gör folk glada.

Det enda negativa med tillfällen som dessa är att klassens sammanhållning blir ännu bättre, vilket gör att man kommer att sakna sina klasskompisar ännu mer när man slutat 9an, men många kommer troligen att hålla kontakten även efter högstadiet.

För tillfället håller vi även på med en annan (rätt ny) tradition vilket är 9ornas klasskamp. Det går ut på att alla 9or får 44 uppdrag som det får 1,5 vecka på sig att lösa och får olika många poäng beroende på vilket uppdrag. Exempel på uppdrag är allt ifrån ”åk vattenrutschbana” till ”ta en selfie med kung Carl XVI Gustaf”. Detta får vi givetvis inte göras under lektionstid men vi har lagt ned en del raster på att sköta uppdragen. Detta tycket vi är superkul och det sammansvetsar verkligen klassen. Även detta bra ett sett för de lägre klasserna att vi inte är så ”coola” (om någon trodde det) och många har nog skrattat åt oss när vi gjort dessa uppdrag.

Vi i 9c och vi tror att vi talar för alla nior är mycket tacksamma för att vi får ha sådana här aktiviteter som gör att alla kan få bryta lite mönster och känna hur kul man kan ha det även om vi börjat tröttna på varandra efter 3 år.

Vi hade även ett antal vanliga lektioner idag. Det känns dock skönt nu för nu är den sista slutruschen över och det är ganska lugnt på lektionerna. Vi har haft lite betygssamtal och även kompletterat inför slutbetygen det senaste vilket gett oss mycket utrymme till att reflektera och utveckla de sista små arbetena innan betygen sätts.

Det är sådana här små tillfällen som gör att man kommer se tillbaka på sin tid på Hofgård med ett leende på läpparna. Små saker som enkla (men viktiga) föredrag, roliga tävlingar och glädjespridande spexdagar.

Detta var en rolig och lite annorlunda dag som elev på Hofgårdsskolan.

9c

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s