Så har jag avverkat ett läsår och en flaska Yes

Ett läsår i Sävsjö har passerat sedan jag för ett år sedan ganska precis drog upp bopålarna ur Nyköpings kommuns trygga arbetsgivarfamn och kastade mig ut i det blå. Helt säker på att få jobb, osäker på om jag skulle hitta ett jag verkligen skulle trivas med. Men ibland är det som om någon har planerat och jag, jag hamnade i Sävsjö.

Men hur har det varit att jobba i Sävsjö då? frågar många. – Lite så här faktiskt!


Grundfärgen i Sävsjös kommunslogga är gul som solen, och barn- och utbildningskontorets hela styrkedja arbetar med en uttalad vänlighet och värme där man vårdar relationen till både anställda och barn/ungdomsfamiljer. Det finns en stark vision som handlar om att vi som arbetar här #tillsammans ska skapa Sveriges mest barnvänliga, gröna och inkluderande kommun. Och vi är på god väg. Lång bit kvar. Men på väg. #Tillsammans med framtidstro och optimism, väl förankrade i verklighetens ramar och frirum.

Här har jag under ett år ännu mera slipat på mina förmågor som chef, ledare, inspiratör och för några även visat förmågan jobbig chef, krävande ledare och förhindrare. Jag trivs i alla roller. Jag gillar inte chefandet lika mycket som ledandet, jag trivs bättre som inspiratör än som förhindrare. Som rektor växlar jag mellan alla förmågor. Jag tänker att det är precis det som är rektors entreprenöriella standard, man kan urskilja en enkelspårig rektor från en mångsidig utifrån hur hon hanterar entreprenörskap där ledning och delegering är stora förmågor. Jante viskar nu i mitt öra skriv för Guds skull inte att du kan det – hantera ledning och delegering alltså. Fast det kan jag, det är inte så svårt om man är bekväm i sin värdegrund, känner att man har ett etiskt inre lod för vad som är rätt och fel, om man är påläst på skollagen, Afsen, bilagaM och skolskjutstidernas eviga sattyg och därtill toppat med orädda ledningskolleger som vågar utmana och ifrågasätta. I sak och inte person. Utan offerkofta eller demagogisk skolidé om att vi ska göra som förr och att år i yrket ger tolkningsföreträde på framtidsfrågor eller organisation.

Det här året är jag en bättre rektor än förra året och sannolikt en sämre rektor än nästa år. Jag är tacksam att jag fått förtroendet att ta kommunens enda 7-9skola in i ett förändringsarbete där samtid och framtid ska hänga ihop. Att politiker och tjänstemän över mig tydligt uttalar förtroende för mitt ledarskap och välkomnar de steg som jag ansett nödvändiga att vi tar #tillsammans, för att elever i vår skola ska ha samma chans som elever i de bästa skolor i landet har att nå så långt deras drömmar kan föra dem. 

Det här läsåret har jag varit en av flera röda trådar i Sävsjö kommun som #tillsammans skapar en väv, ett nät eller en repstege för barn och unga att låta sig fångas upp av vid tappat fotfäste och att klättra vidare på. Det är stort och fint, att vi satsar så uttalat på barnen i vår vision. Det hårda arbetet är att leva visionen.

De röda trådarna skapar också förutsättningar för alla som arbetar inom barn&ungdom att hålla sig ajour med utvecklingen som rör skola och barnomsorg. För min del det här året har en arbetsuppgift varit att lotsa personal vidare till utbildning eller till andra tjänster, ibland mer aktivt ibland mindre aktivt. Det ingår. Det är de svåra bitarna i rektorsuppdraget, men likväl en del av de röda trådar som skapar förutsättningar för elever att växa och att se möjligheterna. Alla pedagoger passar inte alla elever, alla pedagoger passar inte varandra – precis som rektorer, man passar inte alla. Några blir glada när man kommer och uppskattar det man gör och vill. Andra upplever att man är det värsta som hänt sedan dackefejden. Det ingår. I alla yrken. Det är livet. Man får hantera det. 

Ett läsår har gått, jag har klarat att veckopendla, och jag har lärt mig att en flaska Yes räcker från 8augusti ena året till 7e juli året därpå. Jag har köpt en ny flaska diskmedel, det blir ett läsår till i Sävsjö. Minst.

4 thoughts on “Så har jag avverkat ett läsår och en flaska Yes

 1. Helena Roth juli 7, 2017 / 21:27

  Hehehe. Dackefejden. 🙂

  Jag är glad att få följa din resa och är spänd på vad som komma skall nästa läsår!

  Liked by 1 person

 2. piloususs juli 8, 2017 / 07:21

  Du skriver så insiktsfullt och klokt Susanne
  Om chefsskapet, ledarskapet och det entreprenöriella förhållningssättet😎

  Att helheten är större än summan av delarna är också något som står ut för mig. När du och din skola blir en del i en större helhet med en vision och en helhetside som ringar in förhållningssätt och pedagogik, då finns det alla möjligheter till att lyckas!

  Jag tänker också på din Yesflaska som en rolig och talande metafor… om du häller för fort och det kommer för mycket, blir det löddrigt och kletigt… om du droppar lite lugnt blir det mer doserat och balanserat… precis som i ledarskapet… dosera, droppa, pusha på lite i taget så kommer medarbetarna att följa… trycker du på för mycket och för fort uppstår större motstånd…
  ”less is more”, ”slow is fast” två kärngulla uttryck!

  Jag önskar dig en riktigt skön och avkopplande sommar och varmt lycka till under nästa år!

  Susanne

  Liked by 1 person

  • Rektorn juli 8, 2017 / 07:53

   Hej Susanne, tack för feedback och vad roligt att du också ser yesmetaforen. Ville inte skriva det, tänkte att det blir FÖR mycket resande i mina tankar och funderingar. Ja nu är det sommarsemester och hjärnan ska få vila några veckor. Uppstart i augusti med kickoff i fishbowlstuk, feedbackträning och värdegrundsförankring i gemensamma verksamhetsplaner. Låter stor men är i liten skala, ett försiktigt steg för min skola att bryta gammal kultur i varsamma steg. Vi byter kultur genom att arbeta med attityderna. Yes är bra metafor till hela den resan – wash&go.

   Önskar dig också en fin sommar och skön ledighet, det vore kul att göra något ihop nästa läsår!
   /Sus

   Gilla

 3. Ramzia Balisani juli 9, 2017 / 07:37

  Snyggt Granat👍🏻🙏🏻👏🏻👏🏻

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s